Tarom a avut în primul semestru pierderi de 63 milioane lei, în scădere față de rezultatul negativ de 120 de milioane de lei din prima jumătate a anului trecut, a anunțat joi operatorul aerian național.
„Rezultatul financiar contabil pozitiv este în principal generat de îmbunătățiri în aria comercială, ceea ce a dus la creșterea venitului obținut aferent unui pasager. De asemenea, au fost făcute economii atât la cheltuielile de combustibil precum și a altor costuri”, se arată într-un comunicat al companiei.
În perioada analizată, compania a eficientizat programul de zbor și a optimizat rețeaua de rute, astfel că gradul de încărcare a aeronavelor a urcat cu 3%. De asemenea, Tarom a înregistrat o creștere cu 1,4% a numărului de pasageri pe cursele regulate, transportând în total 974.984 pasageri.
Tarom a lansat în acest an cursele București-Dublin, Iași-Bologna, Iași-Torino, Iași-Londra, București-Praga și Cluj-Praga.
Venituri operaționale au atins la șase luni 534 milioane lei, față de 498 milioane lei la jumătatea anului trecut.
Compania are 2006 angajați, mai puțini cu 4% față de 2012, ca urmare a plecărilor voluntare și pensionărilor.
Tarom precizează în comunicat că nu are datorii restante către bugetul de stat sau parteneri și deține lichiditățile necesare derulării corespunzătoare a obiectului de activitate.
Președintele Consiliului de Administrație, Dan Pascariu, a declarat că rezultatele obținute după numirea noului CA arată că guvernanța corporativă introdusă prin programul de management privat este un succes.
„Deși unele dintre măsurile prevăzute în Planul de Management nu au fost încă antamate sau sunt în întârziere, Consiliul de Administrație și conducerea executivă vor colabora astfel încât țintele financiare prevăzute în plan să fie atinse sau chiar depășite”, a spus el.
Planul de management, aprobat de CA în martie, prevede pierderi de 143 milioane lei în acest an, de 18 milioane lei în 2014, urmând ca în 2015 și 2016 compania să realizeze profit de 92 milioane lei, respectiv 173 milioane lei.
Compania a încheiat anul trecut cu o pierdere preliminară și neauditată de 236 milioane lei.
În baza planului de management, Tarom a inițiat în martie un program de retragere voluntară a personalului, vizând reducerea personalului cu 10% până la finele anului.
Compania urmărește de asemenea o creștere a numărului de pasageri transportați cu 100.000 pe an, de la 2,3 milioane în acest an la 2,6 milioane în 2016, și o majorare a gradului de încărcare a aeronavelor, de la 68% în acest an la 75% în 2016.
Compania Națională de Transporturi Aeriene Române a fost înființată în 1954 și se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Tarom are în prezent zboruri către 42 destinații, din care 9 sunt interne, și o flotă formată din 24 aeronave, Airbus, Boeing și ATR.